Ieder half jaar wordt het geadviseerd aan een diabetes patiënt om de voeten te laten controleren door een podotherapeut en omdat ik altijd met moeders mee ga mocht ik foto’s nemen bij haar halfjaarlijks bezoek aan podotherapeut Lucas van Rondom podotherapie.

Hoe ziet een controle diabetes voet eruit bij de podotherapeut?

  1. Controleren van de zenuwen.
  2. Controleren van de doorbloeding.
  3. Controleren van de tempratuur.
  4. Controleren van de gewrichten.

Controleren van het oppervlakkige zenuwen wordt gedaan d.m.v. het mono filament. Dit is een soort kunststof  ‘prikkertje’. De patiënt dient zijn ogen dicht te doen en te zeggen of zij iets voelen als het ‘prikkertje’ de huid raakt.
Om de dieper liggende zenuwen te controleren gebruikt met een stemvork. De stemvork geeft een trilling af en wordt op de huid geplaatst wat men wel of niet goed voelt.

De doorbloeding wordt gecontroleerd d.m.v. een doppler. Dit is een echoapparaat en daarmee hoort de podotherapeut de harstslag en dus de doorstroming van de vaten.

Om de tempratuur te controleren is het heel simpel men voelt met de handrug de tempratuur van de huid.

De gewrichten controle wordt gedaan door de voet rond te draaien in het enkelgewricht en hierdoor voelt de podotherapeut hoe soepel dit wel of niet gaat.

 

Waarom is nu zo van groot belang om dit te laten doen?

Beschadiging van de zenuwen (neuropathie)
Diabetes kan je zenuwen beschadigen. Hierdoor kan het gebeuren dat je minder of geen gevoel meer in de voeten waarneemt. Je voelt geen pijn meer, waardoor onopgemerkt drukplekken en wondjes kunnen ontstaan. De beschadiging van de zenuwen wordt neuropathie genoemd.

Verminderde doorbloeding (angiopathie)
Diabetes kan tot gevolg hebben dat het bloed minder goed door je lichaam circuleert. Het lichaam heeft een goede doorbloeding onder andere nodig om wondjes te kunnen genezen. Bij diabetes genezen wondjes vaak erg langzaam. Het is dan ook belangrijk dat het ontstaan van wondjes en drukplekken wordt voorkomen. De verminderde doorbloeding wordt angiopathie genoemd.

Gewrichten bewegen minder gemakkelijk
Diabetes verstoort je bloedsuikerspiegel. De eiwitten in spieren, pezen en kapsels worden aangetast, waardoor bindweefsel verstijft en verdikt. Daardoor kunnen de gewrichten minder gemakkelijk bewegen en kan het gebeuren dat jouw voeten of tenen een andere stand aannemen. Deze afwijkende stand kan extra druk en wrijving in de schoen veroorzaken, waardoor de kans op drukplekken en slecht genezende wondjes toeneemt.

Kortom:
HET IS HEEL BELANGRIJK OM ALS JE DIABEET BENT DE VOETEN TE LATEN CONTROLEREN EN TE LATEN VERZORGEN.

miranda van prooijen salon miranda spijkenisse - kopie

Hoi allemaal, welkom!
Op ons blog is regelmatig een nieuw stukje te lezen of filmpje te bekijken over verschillende behandelingen en producten. Ook geef ik jullie graag een kijkje in mijn leven als ondernemer, schoonheidsspecialiste/pedicure en als Miranda. Veel plezier!
Liefs Miranda.